lepota, zdravlje, portal, informacije, slike, saveti, nega tela, zdrava ishrana, dorucak, dijeta, zdravo telo
lepota, zdravlje, portal, informacije, slike, saveti, nega tela, zdrava ishrana, dorucak, dijeta, zdravo telo, hrono ishrana
lepota, zdravlje, portal, informacije, slike, saveti, nega tela, zdrava ishrana, dorucak, dijeta, zdravo telo, hrono ishrana

HRONO ISHRANA ZA POČETNIKE

Sigurno ste čuli za hrono ishranu- program ishrane u kome možete sve da jedete, a jako brzo mršavite. Iako je ovaj program ishrane smišljen još 1986. godine u Francuskoj, kod nas je tek od skoro postao popularan. Osnovno pravilo hrono ishrane je jednostavno- nema grickanja između obroka!

DORUČAK je jedini obrok u toku dana kada Vam je dozvoljeno sve da jedete. Doručak treba unositi najkasnije sat vremena nakon buđenja- tada je želudac najaktivniji, i najbrže vari hranu. Kao što već znate da je doručak najvažniji obrok u toku dana, to pravilo važi i za hrono ishranu. Poželjno je da doručak bude obilan, a jedino što se ne preporučuje je hleb od belog brašna. Možete ga zameniti speltinim, ječmenim ili ražanim brašnom od celog zrna. Hleb možete sami spremiti- ne oduzima mnogo vremena, a uvek je zdravije ono što sami spremite, nego što kupite u pekari. Umesto kvasca, koji se nikako ne sme konzumirati za vreme trajanja ove ishrane možete koristiti sodu bikarbonu. .

RUČAK- kada dođe vreme ručka, morate se opredeliti za proteine ili ugljene hidrate. Ovi hranljivi sastojci nikako ne idu zajedno. Za vreme restriktivnog perioda, o kome će biti reči posle, dozvoljeni su Vam samo proteini, a ugljene hidrate treba izbegavati. Idealan rucak je piletina, riba, kuvano i bareno meso, i sve to uz dosta povrća. Izbegavajte krompir, pasulj, grašak i sve ostale namirnice pune skroba. Hleb nije dozvoljen uz ručak, kao ni mlečni proizvodi. .

VEČERA treba da bude proteinski obrok, tako da grilovana ili barena piletina, bela riba i obilna salata predstavljaju idealnu večeru. .

UŽINA se konzumira između ručka i večere. Treba izbegavati slatkiše, a unositi crnu čokoladu sa minimum 70% kakaa, suve smokve, šljive ili koštunjavo voće.

RESTRIKTIVNI PERIODje uglavnom prvi mesec ishrane. Za vreme restrikcije ne unosi se voće, slatkiši, mlečni proizvodi. Pozeljno je da u ovom periodu imate tri obroka, i da izbacite užinu. .

NAPOMENE:

. – Razmak između obroka treba da bude najmanje 4 sata.

. – Nema grickanja između obroka.

. – Optimalna količina vode koju treba uneti preko dana je 2l.

. – Doručak mora biti najkasnije sat vremena nakon buđenja.

. – Večera mora biti najmanje 3 sata pre spavanja. . .

Hrono ishrana nije dijeta- ona predstavlja način ishrane koji je prilagođen čovekovom organizmu. . Hrana je naše gorivo, a zdrava ishrana je ono što nas pokreće i daje nam energiju. . Jedina loša nus pojava hrono ishrane je gubitak kilograma- a to i nije tako loše, zar ne?