lepota, zdravlje, portal, beograd, zdravo telo, zdrav duh, ispravljanje kicme, drzanje tela
lepota, zdravlje, portal, beograd, zdravo telo, vezbanje, vezbe, misici, dijeta, trening, trbusnjaci
lepota, zdravlje, portal, beograd, saveti, zdrav zivot, zdrava ishrana

ISKORISTITE DAH DA ISPRAVITE TELO

Plitko disanje i pogrbljenost stvaraju matrice neravnoteže svuda u telu, matrice koje je teško razbiti.

Kada ste poslednji put duboko udahnuli? Ako ne možete da se setite, velike su šanse da ne samo da patite od manjka kiseonika nego ste i pogrbljeni. Držanje i disanje su usko povezani. Plitko disanje i pogrbljenost stvaraju matrice neravnoteže svuda u telu, matrice koje je teško razbiti.

Telo je takvo da uspostavlja određenu vrstu šablona u smislu da najbolje radi ono što se najviše traži od njega. Na primer, ako sedite pogrbljeni nad kompjuterom, nesvesno opterećujući jedan kuk više od drugog, na taj način stvarate asimetričan obrazac koji vaše telo prihvata. A kada posle posla odete na rekreaciju, velika je verovatnoća da nepravilnosti u držanju koje namećemo telu ceo dan, budu prenete i na način vežbanja i tako pogoršamo celu stvar.

Ispravimo se!

Osvestite svoje disanje i kretanje tokom celog dana. Kada sebe uhvatite kako se ponovo prepuštate lošem držanju, moći ćete da zastanete i razmislite o onome šta i kako radite i onda opet započnete proces treniranja tela. Podignite nivo svesti o svom držanju jednostavnim vežbama:

Zauzmite stav

Možda zvuči neefikasno ali dok stojite, pravo je vreme da pronađete gde se nalaze vaši centri neravnoteže i ispravite ih. Stanite i razmaknite noge u širini kukova i zamislite da su vaša stopala mali automobili gde morate savršeno da poravnate sva četiri točka. Onog momenta kada budete mogli da osetite svih osam točkova, zapitajte se da li pritiskate više jedan ili više točkova (često je slučaj da ako vam ruke prirodno padaju ispred tela, više težine smeštate na zadnje točkove). Kada jednom utvrdite gde se nalaze vaši centri neravnoteže, napravite neophodne izmene tako da težinu pravilno rasporedite na svih osam točkova.

Samo diši

Duboko disanje zahteva i dobro držanje te možete iskoristiti taj potencijal daha i pretvoriti ga u podsticaj telu za bolje držanje. Zamislite da je vaše telo životinja od balona gde su zglobovi isprepletani i stegnuti u čvorove koji odvajaju pojedine delove. Pokušajte u početku da osetite kad udišete gde osećate da je vaše telo ispunjeno vazduhom a u kojim delovima nije. Zatim udahnite duboko i vizuelizujte vazduh koji ispunjava vaše telo. Obratite pažnju na kičmu, ramena, kukove i kolena. Da li osećate da je neki od ovih delova tela „ispumpan“? Zamislite kako se ti ispupmani delovi pune vazduhom dok udišete duboko i polako kroz nos a izdišete na usta. Radite ovu vežbu bar 5 minuta.

 Pronađite ravnotežu

Tajna dobrog držanja je u održavanju ispravnog stava bez obzira da li sedite, stojite ili hodate. Stanite uspravno, noge raširite u širini kukova i rasporedite težinu na svih osam točkova. Dišite duboko minut ili dva. Podignite desno koleno do visine desnog kuka i držite tako oko 20-30 sekundi i za to vreme udahnite polako 5 puta.

Ponovite isto i sa levom nogom. Radite ovu vežbu u početku oslonjeni na zid ili se pridržavajte za stolicu ali neka vam cilj bude da vežbu radite bez pomagala.