Lepota-zdravlje-ordinacije-apoteke-klinike-saloni-cvekla -sok3
Lepota-zdravlje-ordinacije-klinike-apoteke-saloni-sok-cvekla
Lepota-zdravlje-portal-sajt-ordinacije-apoteke-klinike-saloni-cvekla-sok

KAKO NAPRAVITI SOK OD CVEKLE – JEDNOSTAVNO I ZDRAVO

ZA CVEKLU kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Poreklom sa obala Sredozemlja bila je znana još starim narodima, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti. Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako vari.

SOK OD CVEKLE ima posebnu vrednost, jer je delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam.

Potrebni sastojci:

  • 1 komad cvekla sa lišćem
  • 1 komad limun oljušten
  • 2 grančice mediteranski celer
  • 1 komad jabuka oljuštena i očišćena
  • 1 šaka spanać mladi, opciono

 Uputstvo za pripremu:

  1. Dobro operite cveklu i isecite na manje komade. Sačuvajte i lišće. Ubacite u višenamenski blender sa jakim noževima, jer je cvekla jako tvrda i potrebno je prvo usitniti noževima.
  2. Pulpu od cvekle prebacite u običan blender.
  3. Jabuku dobro operite, oljuštite i očistite od semenki, i isecite na manje komade. Limun operite, oljuštite i isecite na manje komade. Mediteranski celer operite, odvojite dve grančice i isecite na manje komade. Svo iseckano povrće prebacite u blender za procesiranje. Opciono, možete dodati jednu šaku iseckanog mladog spanaća.
  4. Procesirajte iz nekoliko puta, povećavanjem brzine. Poslužite u čašama, ukrašeno lišćem mediteranskog celera

SVAKODNEVNO unošenje pola decilitra soka od cvekle u znatnoj meri će smanjiti povišeni krvni pritisak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba sa hipertenzijom. Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za regulisanje krvnog pritiska, pokazalo je njihovo istraživanje..