lepota i zdravlje, portal, beograd, nokti, nokatna ploca, nadogradnja, zanoktice, lakovi za nokte, ulja, kreme
lepota i zdravlje, portal, beograd, nokti, nokatna ploca, nadogradnja, zanoktice, lakovi za nokte, ulja, kreme
lepota i zdravlje, portal, beograd, nokti, nokatna ploca, nadogradnja, zanoktice, lakovi za nokte, ulja, kreme

NAVIKE KOJE UNIŠTAVAJU VAŠE NOKTE

Svi znamo da su negovane ruke i lepi nokti odraz ne samo lične higijene već i statusni simbol na osnovu kojih mnogi donose sud o nama. Kako ruke najviše koristimo u radu tokom dana, a brigu o noktima retko prepuštamo stručnim licima, često se dešava da samo nekoliko dana nakon nanošenja laka naš manikir više nije savršen, a nokti uništeni. Da biste zadržale prirodu lepotu svojih prstića otkrijte u nastavku stvari koje radimo, a nismo ni svesne da štete noktima.

Koristite jedan isti lak duže vreme

Konačno ste našle idealnu nijansu zavodljiva crvene za večernji izlazak ili razigrane ružičaste za letnje dane koja traje dugo. Međutim, budite obazrive, jer vaš novi favorit može uništiti nokte. U slučaju da jedan lak koristite duže od dve nedelje može dovesti do ozbiljne dehidratacije noktiju i pojave belih mrlja. Ako ne želite da vodite računa o vremenu lakiranja, najbolje je da vas kalendar u mobilnom telefonu podseti da je vreme da skinte manikir kako biste omogućile noktima da “dišu”.

Koristite nokte kao alat

Otvaranje čvrstog poklopca na kutiji noktima, skidanje samolepljive nalepnice sa ambalaže ili zamena ključa na privesku – iako nismo svesne ove radnje ozbiljno oštećuje nokte, čak u istoj meri kao grickanje, te oni postaju deformisani i ružni. Zato koristite makaze ili odgavarajući alat i redovno jačajte nokte odgovarajućim preparatima.

Zavisnost od geliranja

Gel manikir je verovatno jedna od najlepših stvari koje žene čine za sebe. Sa njim ste dve nedelje sigurne da će vaši nokti izgledati savršeno. Međutim, UV izlaganje i gel mogu da oštete vaše nokte, a njihovo skidanje ih čini slabim, krhkim i sklonim propadanju i pucanju. Zato, gel koristite kada idete na odmor ili za specijalne prilike jer je dugotrajan i štedi vreme.

Ne koristite gumene rukavice

Sve znamo da je za lepe nokte kao i negovane ruke obavezno korišćenje rukavica prilikom svakodnevnog pranja posuđa. Ma koliko deterdženti bili blagi I na bazi balsama za ruke oni negativno deluju na vašu kožu. Veća oštećenja mogu prouzrokovati hemijska sredstva koja koristimo prilikom čišćenja kuće.Mnoga od njih sadrže alkohol i druge jake hemikalije koje isušuju kožu i istanjuju nokte. Drage dame, pre nego što se upustite u bilo kakvo sređivanje navucite zaštitne rukavice, a nakon posla obavezno koristite hidratatnu kremu za ruke i nokte

Ne koristite kreme i losione

Suve i ispucale ruke ne izgledaju lepo ni zdravo. Isto je i s noktima. Tada je i lep manikir besmislen. Kreme za ruke i nokte ne samo da neguju vaše ruke, već nokte čine čvršćim sprečavajući listanje, pa samim tim i oštećivanje manikira. Zato neka krema bogata vitaminima postane deo vašeg rituala uređivanja noktiju jer sprečava isušivanje kože i samih noktiju.

Pravilna ishrana

Nokti nisu samo ukras vaših ruku. Oni su i ogledalo zdravlja, a ako su u lošem stanju to upućuje na zdravstvene probleme kao i lošu ishranu. Da bi vam nokti bili zdravi i lepi povećajte unos kalcijuma i kroz ishranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte – vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju, vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, čini kožu lepšom i čvršćom i podstiče brži rast noktiju, a ako imate problema sa zanokticama, obavezan je unos vitamina E.