lepota, zdravlje, portal, beograd, zdravo telo, zdrav duh
lepota, zdravlje, portal, beograd, zdravo telo, zdrav duh
lepota, zdravlje, portal, beograd, zdravo telo, zdrav duh

TAI ČI NA POSLU

Principi jang i jin koji se uče i primenjuju kroz Tai Chi su potpuno primenljivi i na život i naše ponašanje, a krutost u telu povezana je sa krutošću duha.

Manjak produktivnosti, greške, pa čak i povrede na radu su često uzrokovane stresom. Danas se firme koje se savesno odnose prema zaposlenima zaista brinu o tome kako smanjiti stres i kako se izboriti sa njim. Poslodavci danas traže načine kako da reše ovaj problem.

Jedna od aktivnosti može biti vežbanje Tai Chi-ja i Qi Gong-a. Veoma je jednostavno organizovati ovaj program u radnom okruženju jer ne zahteva nikakve posebne uslove i ne stvara dodatne troškove za firmu, poput opremanja sportske sale, tuševa, svlačionica i slično. Dovoljan je slobodan prostor, npr. veća konferencijska sala ili slobodan prostor na otvorenom, ispred zgrade u kojoj radite.

U svakoj firmi postoje takvi prostori, a zaposleni ne moraju čak ni da se presvlače, osim da obuju ravnu i udobnu obuću. Časovi od 45-60 minuta biće dovoljni čak i jedanput nedeljno, najbolje pre radnog vremena ali ih je moguće organizovati i za vreme pauze za ručak ili nakon radnog vremena. Za ovako organizovano vežbanje nemoguće je reći da nemate vremena, samo je potrebno da vaš poslodavac pronađe iskusnog i dobrog instruktora. Ono što naučite možete ponavljati svakog dana po 15-ak minuta, sami ili u društvu kolega i ubrzo ćete početi da osećate blagodeti ove drevne kineske veštine.

Iznenađujuće je kako se ovaj vanvremenski holistički fitnes sistem podudara sa modernim kriterijumima očuvanja zdravlja radnika na mentalnom, fizičkom i duhovnom nivou.

Tai Chi nas na mentalnom nivou oslobađa stresa i pomaže nam da se bolje fokusiramo na sadašnji trenutak i aktivnost u kojoj se nalazimo. Tai Chi se često naziva meditacijom u pokretu i to je njegov najbolji opis. Ukoliko niste usredsređeni na pokrete koje izvodite oni će biti nepravilni i neusklađeni, dok se zahvaljujući fokusu na pokret oslobađate misli koje vas neprekidno zamaraju. Usmeravajući tako pažnju na unutra, odakle pokret zapravo i polazi, boravite u stanju sličnom meditaciji.

Tek kada „očistimo“ um, mi primetimo u kakvom nam je stanju telo. Napetost koja se nakuplja u telu godinama, najviše u predelu ramena i grudnom košu ali i u drugim delovima tela ili na licu, stvara energetske blokade koje ometaju pravilan tok energije i vremenom može prouzrokovati različite tegobe.

Tai Chi i Qi Gong vežbe već posle kraćeg vremena počinju da nas opuštaju, a što je još važnije osvešćuju naše telo, naše držanje, pokrete, hod ili sedenje te tako i kada ne vežbamo počinjemo da se držimo pravilnije i opuštenije. Naše telo polako ponovo postaje mekano i gipko. Kao rezultat redovnih vežbi počećete da izbegavate neudobne i zgrčene položaje dok satima sedite za računarom. Osetićete potrebu da ustanete, protegnete se i udahnete vazduh.