ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  VITAMIN B2 – riboflavin

  vitamin b2Vitamin B2 se nalazi u svim tkivima

  Vitamin B2 (riboflavin) je izolovan 1932. godine iz mleka, a njegova struktura je odredena 1935. godine. Ulazi u sastav dva važna koenzima: flavin-mono-nukleotida (FMN) i flavin-adenin-dinukleotida (FAD). Rastvoran je u vodi (pripada grupi hidrosolubilnih vitamina). Ovaj vitamin je veoma stabilan na povišenim temperaturama, ta stabilnost se povecava u prisustvu kiselina. Razaraju ga svetlost i alkalije.

  Vitamin B2 se nalazi u svim tkivima, i veoma je rasprostranjen u biljnom i životinjskom svetu. Najznacajniji izvori su namirnice životinjskog porekla – iznutrice, meso, jaja i mleko, kao i leguminoze. Takode se nalazi i zelenom lisnatom povrcu – posebno u kelju, zatim u šargarepi i drugim namirnicama biljnog porekla. Znacajan izvor ovog vitamina je i kvasac.

  Priprema hrane

  Pri uobicajenom nacinu pripreme hrane gubi se oko 50% vitamina B2, tako što prelazi u vodu, i razgraduju ga alkalije. Savet je da se namirnice spremaju u što manje vode, kako bi se smanjili gubici ovog vitamina. Takode, znacajne kolicine ovog vitamina iz mleka se mogu izgubiti ukoliko se ono nalazi u neodgovarajucoj ambalaži ili ako se nepravilno skladišti, usled razaranja dejstvom sunceve svetlosti.

  Ovaj vitamin se lako resorbuje u gornjim partijama tankog creva. Rasporeduje se po svim tkivima, ali se rezerve veoma male. Izlucuje se iz organizma putem mokrace.

  Dnevne potrebe za vitaminom B2 su:

  Odojcad i mala deca: 0,3-0,6 mg
  Starija deca i odrasli: 1-2 mg, odnosno unos od 0,6 mg na 1000 kalorija.

  Deficiti vitamina B2

  Deficiti vitamina B2 su retki pošto ga ima skoro u svim namirnicama biljnog i životinjskog porekla, a ukoliko se jave obicno su udruženi sa drugim oblicima nepravilne ishrane. Nedostatak ovog vitamina cešce se javiti kod osoba koje konzumiraju vece kolicine caja, kafe i alkohola. Gde postoji nedostatak ovog vitamina sigurno postoji i nedostatak drugih.

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu