ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Vodič za kupovinu posteljine: Na šta treba da obratite pažnju

  Vodič za kupovinu posteljine

  Ovaj vodič za kupovinu posteljine ne bi bio moguć da nam, dok smo skrolovali Instagramom, za oko nije zapao profil brenda The Zorya, koji nudi čaršave, prekrivače i jastučnice, individualno i ručno krojene i šivene u Srbiji. Posvećenost i ljubav prema svom poslu osnivačica ovog brenda, Olje Hrustić i Dušanke Petrović, bili su povod da poželimo da saznamo što je moguće više o onome čime se one bave – o posteljini.

  – Ideja za Zoryu nastala je još davno, jer smo oduvek uživale u kreiranju lepih stvari za dom, u arhitekturi, dizajnu, uređenju enterijera – otkrila nam je Olja. – Takođe, volimo i tekstil i sve te opipljive stvari u kojima se, pored vizuelnog, i senzualno može uživati. Stvari koje doprinose kvalitetu života.

  – Savršenstvo i detalji su nam na prvom mestu. Koristimo najkvalitetnije vrste egipatskog giza pamuka i evropskog lana, a ručna i individualna izrada naših posteljina je besprekorna, strpljiva, s mnogo pažnje posvećene kvalitetu, dizajnu i svakom milimetru.

  Pitali smo Olju na šta je sve potrebno da obratimo pažnju kada kupujemo posteljinu.

  Zapamtite ovih pet stavki jer će vam uštedeti vreme i novac kada sledeći put budete obnavljali čaršave, jastučnice i prekrivače.

  Vodič za kupovinu posteljine

  #1 Pratite svoj osećaj

  – Pri izboru posteljine prvo pratim svoj osećaj – otkriva Olja. – Da li mi dopada kada je pogledam i osetim pod rukom. Da li me raduje ili smiruje neka boja ili dezen. Da li mi prija tekstura tkanine. U posteljini spavamo i sanjamo, um se odmara, a telu treba da bude prijatno i udobno.

  #2 Obratite pažnju na materijal

  Izbor materijala je veoma važan. Preporuka je da biramo 100% prirodne materijale, kao što su pamuk, lan, svila, tencel. Oni su lagani, prozračni, zimi greju, a leti rashlađuju. Ipak, Olja naglašava:

  – I među prirodnim materijalima postoje ogromne razlike u kvalitetu u zavisnosti od porekla, uzgoja, tkanja, itd. Ali, mislim da je kvalitet lako prepoznati.

  #3 Proverite kakva je izrada

  Skoro trećinu života provedemo spavajući, pa je važno uložiti u kvalitet koji traje.

  – Fino (besprekorno) sašivena posteljina traje godinama, pa čak i decenijama – objašnjava Olja, a daje i jedan vrlo praktičan savet: – Ako ne volite da peglate, možda izabrati lan ili oprani pamuk, jer je njihov šmek u blago izgužvanom izgledu.

  #4 Pripazite da se uklapa s uređenjem enterijera

  – Uvek bih savetovala da birate posteljinu koja se uklapa u enterijere spavaće sobe – kaže Olja.

  Uostalom, nova posteljina – drugačijih boja i dezena od onih na koje ste navikli, verovatno je najlakši i najjednostavniji način da unesete promenu u svoj enterijer.

  #5 Mogućnost da posteljinu vratimo ako nam ne odgovara

  Ovo je veoma važna stavka, jer cena posteljine nije zanemarljiva pa je sasvim sigurno da želimo da budemo zadovoljni uloženim novcem. Pitali smo Olju kakva je njihova praksa kada je povrat u pitanju. –  Ako vam iz bilo kog razloga ne odgovara poručena Zorya posteljina i ako je nekorišćena, možete je vratiti u roku od četrnaest dana. Za područje Srbije nudimo besplatnu dostavu do i od vas.

  – U novembru otvaramo izložbeni salon na Dorćolu, pa ste dobrodošli da nas posetite i uživo vidite i osetite naše posteljine, a uskoro i druge tkanine za dom.

  Preporuke za održavanje posteljine

  • Perite je na temperaturi do 40% (to je dovoljno visoka temperatura da ubije bakterije, a ne uništava vlakna prirodnih materijala).
  • Sušite je prirodno ili, u slučaju mašinskog sušenja, na niskoj temperaturi.
  • Koristite prirodne deterdžente kojih sada ima sve više i na našem tržištu, a možemo ih i same napraviti.
  • Ne koristite omekšivač (kvalitetni prirodni materijali prirodno postaju mekši tokom upotrebe). Za lep miris možete da nakapate esencijalna ulja direktno na posteljinu.
  • Ne koristite izbeljivač jer to uništava materijale. Leti je sunce najbolji izbeljivač tkanina.

  Maja Stanojević via The Zorya

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu