subota, maj 18, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite za dijetu

  Dijeta je poseban režim ishrane koji sve veći broj ljudi s vremena na vreme primenjuje kao standardni deo naše svakodnevnice, u periodu kada su nezadovoljni svojim fizičkim izgledom, kada imaju višak kilograma, ali i kada oslabi imunitet ili iz bilo kog drugog zdravstvenog razloga.

  Ipak, mnogi se olako odlučuju za prvu dijetu koju pronađu na internetu, bez razmišljanja o nužnim stvarima koje se moraju uzeti u obzir da bi ona bila uspešna.

  Kako ne bi ste pogrešnim izborom mesecima uzalud trenirali i pridržavali se pravila ishrane, u nastavku teksta navešćemo stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite za ishranu koja najviše odgovara vašem načinu života.

  Nije svaka dijeta predviđena za svakoga

  Da je vaš cilj da se ugojite ili da smršate? Da li želite da se otarasite viška masnoće ili samo da budete agilniji? Da li vas zanima samo estetika ili rešavanje određenog zdravstvenog problema?

  Čitava jedna nauka stoji iza svake dijete i zbog toga je nužno prvo odrediti kakve rezultate tačno želimo postići i prema tome odabrati onaj način ishrane koji bi nama najviše pomogao u ispunjenju tog cilja.

  Kada znamo kako želimo da izgledamo, lakše će nam biti i da se opredelimo za dijetu, ali i dodatke ishrani kao što su suplementi ili kvalitetni aparati za negu i lepotu koji mogu pomoći da budemo najbolja verzija sebe.

  Svaki organizam je poseban na mnogo načina, pa tako morate razumeti da dijeta koja je bila uspešna za nekog drugog, možda neće biti i za vas. Mogu postojati drastične razlike u organizmu, njegovom imunitetu, šećernoj rezistenciji i pre svega zdravstvenom stanju.

  Iz tog razloga najbolja je praksa angažovati profesionalnog nutricionistu, koji će pomoću uzorka vaše krvi napraviti dijetu po precizno definisanim stavkama, a koja je prilagođena vama. Bilo da se opredelite za nutricionistu ili ne, prvo što treba da uradite je da odlučite šta tačno želite od dijete.dijsec

  Postoje vrlo precizni kalkulatori kalorija

  Za mršavljenje potrebno da nam dnevni unos kalorija bude u deficitu, odnosno da više trošimo nego što unosimo, kao i obrnuto ako želimo da se ugojimo. Ali kako znati koliko parče mesa koje smo pojeli ima kalorija?

  Moderno doba pruža mogućnosti kakve nikad ranije nismo imali, pa tako možemo sada prilično precizno saznati ne samo broj kalorija već i količinu unetih proteina, ugljenih hidrata i masti pomoću nekoliko klika na kompjuterskom mišu ili dodira na ekranu pametnog telefona.

  Postoje brojne besplatne aplikacije koje će nam prikazati strukturu onoga što smo uneli u sebe, nakon što mi pružimo programu osnovne informacije o obroku koji smo imali – koliko grama smo pojeli i na koji način je spremano.

  Trening je bitan za dijetu

  Opšta formula za uspešan rezultat bi glasila da ishrana čini 80% uspeha, a trening 20%. Iz ove formule možemo zaključiti da je za željenu transformaciju ishrana krucijalna stavka, ali da ne treba zanemariti ni prednosti treninga.

  Ti benefiti se ogledaju u poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja. Osim što pomaže sagorevanju i skladištenju kalorija, trening popravlja raspoloženje, smanjuje stres, gradi samopouzdanje i pospešuje lučenje endorfina koji direktno utiče na našu sreću.

  Za efikasan trening nije neophodna teretana niti trener, mada to svakako ne bi odmoglo. Ono što jeste neophodno su jaka volja i želja za uspehom, kao i istrajnost.

  Kardio trening je prvi na listi vežba za mršavljenje i on je dostupan praktično svima i svuda –  trčanje, udaranje u džak, preskakanje vijače, vožnja bicikle pa i brzo hodanje su sve vežbe kardio treninga koje su vam dostupne na svakodnevnom nivou.

  Dijetalni proizvodi sadrže šećer

  Pre svega, treba napraviti paralelu između industrijskog šećera koji se nalazi u gotovo svim proizvodima na policama naših supermarketa, i organskog šećera koji se prirodno nalazi u voću i povrću.

  Veštački šećer je zaslađivač koji nema nikakve nutrijente, već sadrži prazne kalorije i slatkoću. Sa druge strane, jabuka u sebi ima prirodnog šećera sa zdravim nutrijentima koji usporavaju njegovu apsorpciju u krvi.

  Mnogi proizvodi koji se reklamiraju kao “dijetalni” u sebi sadrže šećer. Postoji mnogo marketinških trikova i supstituta koji se koriste da bi zamaskirali i barem malo ublažili negativne efekta veštačkog zaslađivača, pa je preporučljivo kloniti se takvih produkta ili se posavetovati sa nutricionistom.

  Rezultati moraju doći

  Često čujete da se neko uzalud pridržavao dijete i da mu ona nije pomogla, međutim greška veoma često bude u nekom pogrešnom koraku. Ukoliko odaberemo adekvatnu ideju za naš organizam, pridržavamo je se, treniramo i potpomažemo se dodacima ishrani, rezultati se jednostavno moraju pokazati posle određenog vremena.

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu