ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Vakcina protiv gripa nakon Covid-19 vakcine: Da ili ne?

  Vakcina protiv gripa nakon Covid-19 vakcine

  Vakcina protiv gripa nakon Covid-19 vakcine: da li jedno potire drugo? Evo šta kažu stručnjaci. 

  Dok je pandemija koronavirusa i dalje u toku, s hladnijim vremenom, mnogi počinju da razmišljaju i o još jednom zdravstvenom problemu: sezonskom gripu. S tim u vezi, mnogi se svake godine vakcinišu protiv sezonskog gripa.

  Ali šta u slučaju da smo već vakcinisani protiv koronavirusa. Da li jedna vakcina ublažava ili u potpunosti sprečava uticaj druge? To smo pokušali da saznamo u nastavku.

  Vakcina protiv gripa nakon Covid-19 vakcine

  Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kažu da je sasvim bezbedno primiti i jednu i drugu vakcinu.

  Oni navode da svako može da se vakciniše protiv sezonskog gripa, osim osoba koje su alergične na sastav vakcine ili imaju multiple sklerozu. Isto tako, stručnjaci kažu da osobe koje su se vakcinisale protiv sezonskog gripa mogu primiti i Covid-19 vakcinu i obrnuto. Čak, barem zasad, ne postoje ni indikacije da bi primanje obe vakcine gotovo istovremeno, moglo da ugrozi zdravlje pojedinca.

  Oni napominju da, pre vakcinacije protiv sezonskog gripa, potrebno je preduzeti sve mere zaštitite od koronavirusa.

  Maske – i protiv sezonskog gripa i protiv koronavirusa

  Tokom zimskim meseci, svake godine, susrećemo se s pandemijom sezonskog gripa. Protekle dve godine, susreli smo se s tzv. blizanačkom pandemijom (koronavirus i sezonski grip). Stoga, stručnjaci savetuju da svakako nosimo masku, jer ona može da spreči i druge respiratorne infekcije, a ne samo Covid-19.

  Uz to, mere predostrožnosti, poput redovnog pranja ruku, izolacije u slučaju simptoma važe i za sezonski grip.

  Kijajte u unutrašnju stranu lakta ili maramicu, koju posle odmah bacite u korpu za otpatke. Nakon kašljanja i duvanja nosa u maramicu, takođe ubrus bacite u kantu, a ruke temeljno operite. Izbegavajte kontakte s osobama koje imaju simptome gripa. Pijte dovoljno tečnosti, konzumirajte što više voća i povrća i redovno provetravajte prostorije u kojima boravite.

  cottonbro via Pexels

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu