sreda, april 24, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Činjenice o mastima

  Mast je ‘rezerva energije’ životinja, biljaka i ljudi.

  Idealan odnos masti u telu trebao bi biti približno 19-26% težine tela kod žena i 12-18% težine tela kod muškaraca.

  Postoje dve različite vrste telesne masnoće – smeđa i žuta. Smeđa masnoća je smeštena unutar tela i «aktivna» je, sadrži mitohondrije koje proizvode toplotu (termogeneza), pa zato izgara energiju. Žuta mast se nalazi bliže površini, manje je aktivna i veća je verovatnoća da će se skupljati. Žene su sklonije od muškaraca većem odnosu žute masti.

  Ženama su potrebni viši nivoi masti jer su one bitna za reprodukciju, pa je telo gomila «za svaki slučaj».

  Prosečan zdravi unos dobrih masti u ishrani trebalo bi biti približno 30-40 grama dnevno. Sadržaj masti u hrani koju uzima bogato stanovništvo može biti gotovo četvorostruk!

  Većina hrane koja sadrži masti kombinuje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masti u različitim količinama. Na primer, sadržaj masti u maslacu je gotovo 100%, od čega je 60% zasićenih, 30% mononezasićenih i 10% polinezasićenih, u poređenju sa semenkama suncokreta, koje sadrže 73% masti, od čega je samo 12% zasićeno i 21% mononezasićeno, a 67% ih je polinezasićeno.

  Vrućina, svetlo i kiseonik razaraju esencijalne masne kiseline, zato je nabolje ulja čuvati u tamnim prostorijama.

  Esencijalne masti moraju se unositi kroz hranu jer ih vaš organizam ne može proizvesti. Esencijalne zdrave masti su Omega 3 i Omega 6 (poznate kao esencijalne masne kiseline).

  Težina za težinu, masti daju dvostuko više iskoristljive energije nego ugljeni hidrati ili belančevine (u svakom gramu masti naći ćete 9 kalorija).

  Mast doprinosi ukusu, strukturi i mirisu mnogih namirnica, a osim toga i usporava proces varenja, što omogućava produžen osećaj sitosti nakon obroka.

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu