subota, maj 18, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Da li nova psihološka metoda zaista ublažava anksioznost? Evo šta kažu stručnjaci

  Tehnika zaustavljanja misli

  Tehnika „zaustavljanja misli“ novi je trend pomoću kojeg, navodno, može da se ublaži teskoba…

  Anksioznost i depresija česte su teme, posebno u poslednjih godinu i po. Verovatno je  da ste pokušali da pronađete načine i tehnike da sebi olakšate one loše trenutke, a jedna praksa se posebno ističe.

  Upravo o tome govori Flos Najt, psihoterapeut:

  Sve smo svesniji da pozitivne afirmacije mogu pomoću u popravljanju našeg raspoloženja i da nas mogu dovesti do pravog načina razmišljanja. Posebno je to važno kad se osećate potišteno, a negativan govor o sebi može da bude izuzetno štetan.”

  Tehnika zaustavljanja misli – o čemu se radi?

  Zaustavljanje misli je tehnika u kojoj se pojedinci podstiču da budu svesni svog razmišljanja, a čim se pojavi negativna misao, da je zaustave. Kad zaustavite misao, vi ohrabrujete sebe da zamenite loše misli pozitivnim (mislima, događajima, sećanjima).

  Doktor Ahmed Nilufar govori o tome da negativno razmišljanje i teskobne misli mogu da postanu automatske pa ljudi ne prepoznaju da ulaze u začarani ciklus misli. Često se tada osećaju kao da su to jedine misli koje imaju, priviknu se na njih kao da nikad neće prestati i sve to dovodi do povećane anksioznosti.

  Ideja zaustavljanja misli odlično zvuči u teoriji, ali nije uvek lako zaustaviti misli – jer se one pojavljuju s razlogom. Mozak govori da postoji pretnja, nešto što u čoveku izaziva anksioznost. Tu može pomoći savetovanje i psihoterapija kako bi se rešio problem stresa i negativnog razmišljanja.

  Kad „zaustavljanje misli“ ne deluje?

  Stručnjaci kažu da u nekim situacijama zaustavljanje misli može biti štetno – jer to isto zaustavljanje misli ne znači da one nestaju. Umesto toga, misli su potisnute. To je mač s dve oštrice – zbog toga što je za neke ljude negativno razmišljanje jedna vrsta samokritike. Dakle, ova tehnika ne deluje na sve. Ako osoba ima uznemirujuće, nametljive misli koje otežavaju svakodnevni život, važno je razgovarati sa stručnjakom koji će dati podršku i savet.

  Alternativne metode i saveti za suočavanje s teskobom

  – Iako osećate teskobu, pokušajte da budete što bolji prema sebi.
  – Razmislite o tome jeste li gladni, ljuti, usamljeni ili umorni – svaki od ovih faktora izaziva fizičke i emocionalne jelove anksioznosti.
  – Razgovarajte s prijateljem ili s osobom od poverenja.
  – Vežbanjem oterajte tjskobu i podstaknite bolje raspoloženje!

  Priredila: Tatjana Zoka. Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

  Mykyta Dolmatov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu