petak, jun 21, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Gubitak čula ukusa i mirisa: Ovaj vitamin navodno pomaže!

  Gubitak čula ukusa i mirisa

  Gubitak čula ukusa i mirisa jedan je od simptoma koronavirusa, a naučnici kažu da nam simptome može ublažiti jedan vitamin.

  Naime, kapi za nos s vitaminom A možda bi mogle da izleče gubitak ili promenjeni osećaj mirisa kod osoba koje su bile pozitivne na Covid- 19, kažu britanski istraživači. Univerzitet Ist Anglija (engl. East Anglia) sprovodi istraživanje u kojem pacijenti dobijaju tretman vitaminom A. Nakon toga, prolaze skeniranje mozga da bi se pokazalo da li je vitamin popravio oštećenje olfaktornog sistema.

  Gubitak ili promenjeno čulo mirisa uobičajen je simptom zaraze koronavirusom, iako ga mogu izazvati i mnogi drugi virusi, poput gripe. I dok ga većina ljudi osećaj mirisa prirodno povrati u roku od nekoliko sedmica, mnogi i dalje imaju poremećaj čula mirisa (miris mesa na primer sada ima miris benzina).

  Gubitak čula ukusa i mirisa – kako se popravlja

  Vodeći naučnik na ovom istraživanju, profesor Karl Filpot, izjavio je da želi da utvrdi da li dolazi do povećanja aktivnosti oštećenih puteva mirisa u mozgu pacijenata kada se leče kapima za nos s vitaminom A.

  – Potražićemo promene kako bismo uočili gde se njihovi nervi mirisa spajaju i povezuju s mozgom. Takođe ćemo pogledati aktivnosti u područjima mozga povezane s prepoznavanjem mirisa, rekao je on.

  Naravno, ova vest je pozitivna, ali to ne znači da možemo bez nadzora lekara da uzimamo vitamin A. Konzumiranje velikih količina vitamina A može da izazove pospanost, razdražljivost, glavobolju, mučninu i povraćanje u roku od nekoliko sati, ponekad je praćeno i perutanjem kože.

  Takođe, povećava se pritisak unutar glave, naročito kod dece, i dolazi do povraćanja. Ovog vitamina ima prirodno u hrani, u određenoj vrsti mesa, spanaću, brokoliju i šargarepi, pa je bolje unositi ga tim putem. Napominjemo da suplemente nikada ne treba dodavati u ishranu bez konsultacije sa izabranim lekarom.

  Tekst originalno objavljen na: ljepotaizdravlje.hr

  Engin Akyurt via Pexels

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu