ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Ispucale i suve usne : Evo kako da se brzo rešite ovog problema

  ispucale i suve usne

  Ispucale i suve usne su uglavnom problem koji nastaje dolaskom hladnijeg vremena.

  Pored toga što su estetski problem, ispucale usne i suva koža su i neprijatna pojava, koja boli, peče i, ukoliko se ne sanira pravilno, može dugo da se leči. U nastavku vam otkrivamo savete dermatologa kako ublažiti ovu pojavu.

  Ispucale i suve usne – kako ih se rešiti

  Izbegavajte određene preparate

  Tokom perioda ispucalih usana, koristite balzame za usne, karmine i olovke koje neće iritirati kožu. Preporučuju se guste i hidratatntne formule koje će hraniti kožu usana i sprečiti isušivanje. Isto tako, u ovom periodu izbegavajte preparate za usne na bazi kamfora, eukaliptusa, mente, citrusa i cimeta. Ne koristite karmine s aromama i mirisima, kao i sjajeve, ruževe i balzame koji sadrže lanolin, fenol i salicilnu kiselinu.

  Umesto toga koristite preparate na bazi ulja (ricinusovo, mineralno ili ulje semena konoplje), a možete korisiti i ši puter kao i balzame s zaštitom od UV zračenja.

  Nanošenje balzama

  Dok ste napolju, nanosite balzam (ulje ili ši puter) na minimum svaka dva sata. Tako ćete sprečiti dalje pucanje i sušenje kože usana.

  Hidratacija

  Pijte dovoljno vode. Ispucale usne su neretko i veoma suve, pa hidratacijom to možete sprečiti.

  Nega usana

  Nemojte gristi usne, čupkati ispucalu kožu i izbegavajte dodir s pljuvačkom. Iako vam deluje prirodno da suve usne nakvastite lizanjem, pljuvačka zapravo još više isušuje kožu.

  Ovlaživač vazduha

  Uložite u ovlaživač vazduha u domu, naročito tokom noći. Na taj način ćete sprečiti dodatno isušivanje i pucanje kože usana.

  SAVET PLUS: Ukoliko vam je koža na usnama suva i ispucala duže od tri nedelje, vreme je da posetite dermatologa. U suprotnom, rizikujete da dobijete gljivičnu infekciju.

  Dima Berlin/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu