petak, april 12, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Jabuke: Impresivni zdravstveni benefiti ovog vesnika jeseni

  jabuke

  Jabuke su, pored bundeve, glavni vesnici jeseni. A šta ih to čini tako zdravima?

  Jedna engleska izreka kaže: Jabuka na dan i doktor vam nije potreban („An apple a day keeps the doctor away“). To je najpopularnije voće na svetu i to s razlogom. Naime, jabuka ima mnogobrojne zdravstvene benefite, a neke od njih, one koji su nas najviše impresionirali, donosimo u nastavku.

  Jabuke – zdravstveni benefiti

  Jabuke su prebogate korisnim nutrijentima. Jedna jabuka sadrži kalcijum, vitamin C, vlakna, mangan, bakar i vitamine A, E, B1, B2 i B6. Uz sve to, jabuke sadrže polifenole, koji jačaju naš imunitet.

  Idealna namirnica za mršavljenje

  Zahvaljujući velikoj koncentraciji vode i vlakana, jabuke podstiču mršavljenje. Poboljšavaju probavu, ubrzavaju metabolizam, a zahvaljujući malom broju kalorija, dobra su užina za osobe koje žele da izgube višak kilograma (pod uslovom da nemate problem sa oscilacijama šećera u krvi). Uz to, jabuka snižava nivo lošeg holesterola.

  Zdravije srce

  Neka istraživanja pokazala su da jabuke, zahvaljujući antioksidantima polifenolima, smanjuju krvni pritisak. Samim tim, ovo voće snižava i rizik od srčanog udara, i to za 20%. Impresivno, zar ne?

  Manji rizik od dijabetesa

  U jednoj velikoj studiji utvrđeno je da su osobe koje su jele jednu jabuku dnevno umanjile rizik od dijabetesa za 28%. Za to su najverovatnije zaslužni već spomenuti polifenoli.

  Dobro zdravlje creva

  Zahvaljujući pektinu, jabuka deluje kao prebiotik. Uz to, sadrži i vlakna, te je idealna namirnica za zdraviji probavni sistem.

  Borba protiv kancera

  Neka istraživanja su utvrdila da su žene koje su konzmirale jednu jabuku dnevno umanjile rizik od kancera.

  Lakše se diše

  Ljuska od jabuke sadrži flavonoide koji regulišu imuni sistem, smanjuju upale u organizmu i mogu da pomognu u umanjenju simptoma astme.

  Anna Nekrashevich via Pexels

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu