sreda, april 24, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Kako biti zahvalniji i srećniji? Uradite ovo već danas!

  Kako biti zahvalniji i srećniji

  Kako biti zahvalniji i srećniji pitanje je koje je svako sebi postavio makar jednom u životu. A mnogi među nama postavljaju si ga svakodnevno. Ali, jeste li do sada isprobali ovaj pristup?

  Biranje da budemo zahvalni može biti lak i prihvatljiv način da se osećamo srećnije. Definitivno je da postoji jaka veza između zahvalnosti i sreće. Ali prvo, šta je sreća? Kada pomislimo na ovaj pojam, uglavnom mislimo na subjektivni osećaj blagostanja, radosti i zadovoljstva. Ali, sreća nije samo emocija. U pitanju je činjenica da se dobro osećamo i da smo zadovoljni svojim životom.

  Psiholozi se slažu da je sreća duboki osećaj svrhe, vrednosti i značenja koji život ima za pojedinca. A zahvalnost najviše utiče na taj osećaj. Pa kako da budemo zahvalniji, a samim tim i srećniji?

  Mnogo je naučnih dokaza koji pokazuju da zahvalnost ima pozitivni uticaj na naše zdravlje. Kada smo zahvalni, to se očitava i na mentalno, ali i fizičko zdravlje. Samim tim, bolje brinemo o sebi, vežbamo, hranimo se zdravije. Isto tako, istraživanja su pokazala da zahvalnost dovodi do manjeg stresa, manjeg bola i jačeg imunog sistema.

  Zahvalnost poboljšava i samopouzdanje, čini nas optimističnijim i vedrijim.

  Kako biti zahvalniji i srećniji

  Baš kao što vežbamo mišiće, tako možemo da vežbamo da budemo zahvalniji. Evo i kako.

  Učimo od Skandinavaca

  2019. godine Finci su proglašeni nasrećnijom nacijom. A visoko se kotiraju i druge zemlje u okruženju, poput Danske, Norveške, Švedske i Islanda. Koja je njihova tajna?

  Finci su, na primer, zahvalni na samom funkcionisanju njihove države, što se ogleda u ekonomskoj sigurnosti i podršci socijalnih ustanova. Šveđani, s druge strane, imaju reč „lagom“, koja se odnosi na umerenost – vrednost koju veoma cene.

  Oni ne jure sreću niti rade prekovremeno. Oni prihvataju i zadovoljavaju se s onim što imaju. Zahvalni su na zdravom balansu poslovnog i privatnog segmenta života. Prave pauze tokom radnog dana i imaju visoki standard života.

  Kao rezultat tog zadovoljstva, osećaju da njihov život ima vrednost. Stoga, osećaju i manje stresa i više vremena provode uživajući.

  Potrudite se da svakodnevno osetite zahvalnost

  Najbolji način da vežbamo zahvalnost jeste da to činimo svaki dan, a ne samo u posebnim trenucima. Vodite dnevnih zahvalnosti i svaki dan napišite nekoliko stavki na kojima ste zahvalni. To će, postepeno, dovesti do osećaja sreće i zadovoljstva.

  Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo

  Budite zahvalni i na stvarima koje ne primećujemo svaki dan i koje uzimamo zdravo za gotovo. Tu spada i zdravlje, porodica, prijatelji, posao, slobodno vreme, šoljica omiljene kafe u kojoj uživamo, naši hobiji, kućni ljubimci…

  Prošetajte. Osvestite predeo kojim šetate. Budite zahvalni na onome što vidite: drveće, cvrkut ptica…

  Vežbajte zahvalnost

  Cilj je da vežbate nameru i da zahvalnost pretvorite u naviku. Stoga, stalno vežbajte zahvalnost, čak i u trenucima kada se ne osećate tako (na poslu, tokom vikenda kada imate previše kućnih poslova i sl.).

  Taryn Elliott via Pexels

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu