ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Najbolji treninzi za zdravo srce: U zdravom telu…

  Najbolji treninzi za zdravo srce

  Najbolji treninzi za zdravo srce uključuju kombinaciju mnogih aktivnosti…

  Vežbanje je jedan od najboljih načina da nam srce bude zdravo i da dobro funkcioniše. Ali, sigurno se pitate šta je bolje: džogirati, raditi kardio trening ili dizati tegove?

  Dobra vest je što možemo da kombinujemo sve te treninge, a cilj je isti: zdravo srce. Dok je kardio trening, pa, vežbanje kardiovaskularnog sistema, i treninzi snage imaju svoje benefite. Evo šta nam savetuju stručnjaci.

  Koliko često vežbati za zdravije srce?

  Američka asocijacija srca kaže da bi odrasli ljudi trebalo da vežbaju minimum 150 minuta sedmično. Uz aerobne treninge, stručnjaci savetuju i treninge snage. Treninzi snage povećavaju mišićnu masu, što znači da kardiovaskularnom sistemu prostora da pumpa više krvi. Ovo dovodi do manjeg pritiska u arterijama, što umanjuje i rizik od brojnih srčanih oboljenja.

  Ipak, stručnjaci savetuju da postavimo razumne ciljeve, naročito ukoliko se dosad nismo bavili fizičkom aktivnošću. Preporuka je da, ukoliko ste početnik, dva do tri puta nedeljno vežbate (ili šetate) minimum 20 minuta. Nakon mesec dana, povećajte intenzitet i vremenski interval vežbanja. Ključ je zapravo u istrajnosti.

  Najbolji treninzi za zdravo srce

  Aerobik (kardio vežbe)

  Ovaj tip treninga umanjuje rizik od kardiovaskularnih i metaboličikih oboljenja, smanjuje krvni ptitisak, loš holesterol, održava telesnu težinu i nivo insulina u krvi, a poboljšava i spavanje i raspoloženje.

  Savet je da kardio treninge imate pet puta sedmično, u trajanju od 30 minuta.

  Vežbe snage

  Dizanje tegova i slične vežbe snage smanjuju nivo holesterola, triglicerida i krvni pritisak. Uz to, održavaju i naše kosti zdravima. Savt je da tri puta sdmično imate treninge snage u trajanju od 20 do 30 minuta.

  Istezanje i fleksibilnost

  Ovi tipovi treninga potpomažu zdravlju mišića i kostiju, ali umanjuju i nivo holesterola, kao i krvni pritisak. Uz to, utiču na regulisanje telesne težine. Preporučuje se da radite blaže verzije pilates vežbi ili joge svaki dan.

  Andrea Piacquadio via Pexels

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu