petak, april 12, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Oštrik: Novo povrće o kojem svi pričaju

  Oštrik

  Oštrik, zemni badem ili „tiger nut“ je krtola, nalik na mladi krompir, koji je sve popularniji u kuhinjama širom sveta. Evo i zašto. 

  Oštrik raste u celom Sredozemlju i jede se hiljadama godina unazad. Na stranom tržištu, može se pronaći pod nazivima „tiger nuts“, „nut grass“ ili „yellow nutsedge“. Iako je reč o namirnici koja se odavno konzumira, vrhunski šefovi i food influenseri za nju su se zainteresovali tek odnedavno, i skrenuli pažnju na nju.

  Oštrik podseća na mladi krompir, a raste u predelima od Španije do Afrike. Neretko, ljudi ga tretiraju kao korov i ne konzumira se toliko često. Osim za jelo, Španci ga koriste i za pravljenje alkoholnog pića „horčata“.

  Ukusom podseća na lešnik i badem, ali se kroz aromu provlače i citrusne note. Može se naći u crnoj, smeđoj ili žutoj boji. Zbog tvrdoće, pre upotrebe, potrebno je skuvati ga.

  Oštrik – zdravstveni benefiti

  Ova krtola smatra se superhranom, i to s razlogom.

  Bogat nutrijentima

  Oštrik sadrži mnoštvo vitamina E i C, kao i magnezijuma, cinka, fosfora, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Uz to, ova krtola je bogata antioksidantima, te njegova konzumacija umanjuje rizik od kancera i srčanih oboljenja.

  Bolje varenje

  Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, oštrik je lako svaljiv, te može da pomogne dobrom varenju. Isto tako, potpomaže crevnoj flori i ublažava gasove, zatvor i dijareju.

  Regulacija šećera u krvi

  Neke studije pokazale su da ovo povrće može da reguliše šećer u krvi. A to čini zahvaljujući vlaknima i aminokiselinama koje sadrži.

  Zdravlje srca

  Zahvaljujući monozasićenim mastima, sličnim kao u maslinovom ulju, oštrik poboljšava zdravlje srca tako što snižava nivo lošeg holesterola.

  Jača imuni sistem

  Neka istraživanja pokazala su da se oštrik bori s patogenim bakterijama, poput salomonele, ešerihije koli i stafilokoka.

  Afrodizijak

  Ovo povrće se vekovima koristi kao afrodizijak. Neke studije na miševima pokazale su da oštrik povećava nivo testosterona. Ipak, potrebna su dalja istraživanja na ovu temu koja bi donela konkretnije zaključke.

  Kako može da se konzumira oštrik?

  Može da se prepeče, pa da se konzumira kao grickalica, ali je mekši (i ukusniji) kada se skuva. Viljuškom proverite da li je omekšao, baš kao i krompir.

  Inače, ovo povrće možete dodavati u kolače, salate, smutije, sladoled, veganska jela ili u žitarice, za doručak.

  heliopix/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu