ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Pitali ste nutricionistkinju: Kako zaustaviti prejedanje, posebno uveče?

  Marija Đurković

  Kako zaustaviti prejedanje – jedno je od pitanja koje nam je stiglo putem Instagram profila @lepotaizdravlje.rs. „Upala sam u rutinu prejedanja, uglavnom uveče, kada završim sa svim obavezama. Kako da to prekinem?“ Zamolili smo nutricionistkinju Mariju Đurković za odgovor.

  Šta mogu biti uzroci prejedanja

  Postoji više razloga zašto uveče preteramo sa hranom, i to su:

  1. U toku dana, kada smo najaktivniji, ne unesemo dovoljno hrane.
  2. Preskočili smo jedan ili dva obroka.
  3. Umorni ste, i onda organizam žudi za energijom.
  4. Obroci su vam neizbalansirani.
  5. Postavljate sebi prevelike restrikcije u toku dana.

  Do prejedanja obično dolazi ako ste doručkovali ranije, 8-9 h, pa ručali u 17-18 h, tek kada dođemo kući. Normalno je, kada dođemo pregladneli, da nam neće biti dovoljno – šta god da pojedemo.
  I onda se opet vraćamo osnovama – redovni obroci su tu da preveniraju večernje prejadanje.

  Kada se identifikuje problem, onda može i da se radi na njemu.

  Kako zaustaviti prejedanje – nekoliko korisnih strategija

  Potrebno je da jedemo u toku dana – što znači, da nosimo obroke od kuće. Doručak, užina, ručak (ako se duže zadržite na poslu). Još jedan raspored obroka, koji se dobro pokazao kod mojih klijenata je sledeći: doručak kod kuće, zatim na poslu užina i ponovljen doručak, i onda kada dođete kući, ručak i uveče večera.

  Takođe, veoma je bitno da unosimo i dovoljno tečnosti.

  Ukoliko postoji emotivni problem koji je razlog prejedanja, moj savet je da posetite psihoterapeuta, gde ćete zajedno doći do uzroka i rešenja problema.


  Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu