ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Štapići celera punjeni kozjim sirom – oduševiće vaše prijateljice!

  Štapići od celera punjeni kozjim sirom

  Treba vam ideja za finger food koji će upotpuniti druženje? Štapići celera punjeni kozjim sirom recept su koji tražite! Stiže direktno iz kuhinje Tamare Goršek Bobanac i kombinuje fantastičan ukus uz zdravstvene benefite. Plus – u njemu mogu uživati i prijateljice koje su na keto ili gluten-free ishrani!

  Tamara Goršek Bobanac autorka je i osnivačica bloga Mango & Coco na kojem deli sjajne, ukusne, a zdrave recepte, pravo iz Hong Konga, gde trenutno živi. Hrana za nju predstavlja nešto mnogo više od goriva koje ljudski organizam koristi. Hrana je ono što povezuje ljude i nudi beskrajne mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti.

  Zašto u kuhinji treba češće da koristimo štapiće celera

  U našoj kuhinji najčešće se koristi vrsta celera sa razvijenijim korenom i tanjim stabljikama. Međutim, sve je popularnija i sorta koja ima široke stabljike i malo lišća, od koje se pravi i čuveni sok od celera, a sve ju je lakše pronaći u našim marketima. Upravo se ta sorta koristi u receptu koji danas predstavljamo.

  A evo i koji su zdravstveni benefiti celera:

  Smatra se da podržava zdravlje srca.

  Stabljike celera bogate su vodom i sadrže mnogobrojne vitamine i minerale, uključujući kalijum i kalcijum, koji su značajni za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe sadrže folate i vitamin K, neophodne u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca i sprečavanju formiranja krvnih ugrušaka. Tu su i flavonoidi, koji imaju antiinflamatorno dejstvo.

  Pozitivno utiče na varenje.

  Stabljike celera dobar su izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, a obe grupe vlakana značajne su za optimalnu funkciju probavnog sistema. Postoji istraživanje koje sugeriše da celer može biti koristan u prevenciji čira na želucu.

  Može delovati antiinflamatorno.

  S obzirom na bogatstvo sastojaka sa antiinflamatornim dejstvom, može biti koristan u ishrani osoba koje pate od hroničnih zapaljenskih procesa, poput artritisa.

  Koristan je za poboljšanje memorije.

  Studija iz 2017. godine, sprovedena na životinjama, pokazuje poboljšanje kognitivnih funkcija, usled konzumacije ekstrakta celera, u slučajevima starenja i depresije. Druga studija prepoznala je neuroprotektivne benefite celera kod učesnika obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti.

  Utiče na bolji metabolizam šećera.

  S obzirom na to da imaju nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, štapići celera su preporučljivi svima koji moraju da obrate pažnju na nivo šećera u krvi. Studije upućuju na to da bi štapići celera mogli da budu korisni i u spuštanju nivoa glukoze u krvi.

  A evo i Tamarinog recepta: Štapići celera punjeni kozjim sirom

  „Nešto čime se većina mojih prijateljica oduševi kada ih proba – celer štapići punjeni kozjim sirom. Super su varijanta za grickanje tokom popodnevnog druženja ili kao deo zdravog švedskog stola“, objašnjava Tamara.

  Potrebno:

  Da napravite 14-16 ovih zalogaja treba vam:

  • 6 stabljika celera
  • 200 g kozjeg sira
  • 20 g svežeg ili suvog vlašca
  • malo crvene paprike u prahu

  Priprema:

  Stabljike celera operite i osušite, zatim ih isecite na tri dela. Kozji sir izmiksajte štapnim mikserom i onda jednostavno svaku stabljiku napunite ovim kremom, a onda pospite sitno seckanim vlašcem i sa malo crvene paprike u prahu.

  Tako se lako pravi, a ima tako sofisticiran ukus!

  Instagram / @m_a_n_g_o_and_c_o_c_o

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu