ponedeljak, jul 22, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Uspešan brak kroz istraživanja: 10 naučno dokazanih tajni

  uspesan brak

  Uspešan brak zavisi od mnogo faktora…

  Dok ovih dana gledamo Scene iz braka, adaptaciju klasične serije Ingmara Bergmana koja ponovo preispituje njegove predstave o ljubavi, mržnji, želji, monogamiji, braku i razvodu iz ugla savremenog američkog para – nismo mogli da se ne zapitamo šta zapravo čini uspešan brak.

  Evo kakav odgovr na to pitanje daju najnovija naučna istraživanja.

  Uspešan brak – tajne nauke

  Ispostavilo se da se „živeti srećno do kraja života“ odnosi na psihofizičko zdravlje bračnih partnera. Naime, studije su pokazale da brak može da zaštiti pojedince od srčanih oboljenja i moždanog udara. Isto tako, oni koji su stali na ludi kamen, prema istraživanjima, luče manje količine kortizola. Samim tim, duže će biti srećni.

  Možemo slobodno reći da nauka veruje u ljubav. Evo šta su zaključili naučnici koji su proveli godine istražujući fenomen braka.

  1 Dupli sastanci

  Prijateljstva s drugim parovima put su ka srećnijem braku, kažu istraživači sa Univerziteta Merilend. Studija je otkrila da zdrav prijateljski odnos dva para čini brak uzbudljivijim i ispunjenijim. Zahvaljujući bliskim prijateljstvima partneri dobijaju mogućnost da bolje razumeju jedni druge i svoje probleme.

  2 Uvek pretpostavite najbolje

  Tokom prepirke s partnerom, razmislite o tome da li su njegove namere zapravo dobre. Tako mu dajete pretpostavku nevinosti i priliku da dobijete pojašnjenje. Možda partner ima drugačiji pristup problemu, ali su mu namere iskrene i, u suštini, iste kao i vaše.

  3 Intimni odnosi

  Studija iz 2015. godine pokazala je da su parovi koji vode ljubav makar jednom nedeljno srećniji. Važno je održavanje intimne povezanosti s pratnerom, a sama učestalost seksualnog odnosa ne označava i srećan brak. Ipak, stručnjaci preporučuju što više inimnosti.

  4 Svađajte se

  Konflikt je zdrav način da se reši problem. Slično kao kada izgrađujemo mišićnu masu, prepirke i prevazilaženje problema jača vezu u braku, kažu stručnjaci.

  5 Zajednički izlasci

  Izlazite zajedno. Studije su pokazale da srećni parovi s vremena na vreme odlaze zajedno u provod.

  6 Budite prioritet jedno drugome

  Terapeuti kažu da bračni drug mora da nam bude prioritet. Stoga, obraćajte pažnju na svog partnera i odvojte vreme koje će biti samo vaše.

  7 Zadovoljna žena, srećan život

  Univerzitet Rutgers objavio je studiju u kojoj je pokazao da je zadovoljna žena ključna za dugoročnu bračnu zajednicu. Kada je žena srećna, ona pruža svu potrebnu pažnju suprugu što se pozitivno reflektuje na zajednički život.

  8 Materijalne stvari nisu prioritet

  Studije su pokazale da materijalni status nije presudan za sreću u braku. Novac jeste važan, ali nije presudan, slažu se stručnjaci.

  9 Govor tela

  Govor tela je ključan za komunikaciju, a najbolji način za to jeste da krenete na ples. Probudićete osećaj povezanosti, spremnosti za kompromis, ali i strast.

  10 Mali znaci pažnje

  U toku radnog vremena, pošaljite partneru slatku SMS poruku ili neki gif. Mali znaci pažnje podižu serotonin, a to znači i sreću u vezi.

  PR/HBO

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu