petak, april 12, 2024
Online namestaj
Još

  Najnovije

  Vitamini koji pomažu u sagorevanju kalorija

  Vitamini koji pomažu u sagorevanju kalorija

  Vitamini koji pomažu u sagorevanju kalorija su nam dobro poznati, ali nismo znali da imaju i ovu svrhu… 

  Ukoliko želite da izgubite višak kilograma ili da pak održite zdravu telesnu težinu, morate biti svesni količine nutrijenata koju unosite. Isto tako, sigurno ste čuli da neke namirnice ubrzavaju sagorevanje kalorija. A u tome mogu da pomognu i određeni vitamini i mi vam u nastavku otkrivamo i koji.

  Vitamini koji pomažu u sagorevanju kalorija

  Vitamin D

  Iako su neka istraživanja pokazala vezu između gojaznosti i niskog nivoa vitamina D u organizmu, još uvek se ne može reći da ovaj vitamin sagoreva kalorije sam od sebe. Ipak, jedna studija je pokazala da suplementi ovog vitamina, uz pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, mogu da utiču na smanjenje telesne težine.

  S druge strane, manjak vitamina D povećava depresiju i utiče na promenu raspoloženja kao i na loš kvalitet sna. Sve to dalje uzrokuje prekomerni unos kalorija.

  Magnezijum

  Ovaj suplement podržava bolji san i poboljšava odgovor tela na stres. A visok nivo stresa utiče na insomniju, povećan apetit i gojenje. Stoga, magnezijum ne sagoreva kalorije ali podstiče mršavljenje, promenom kvaliteta života. Magnezijuma ima u semenkama bundeve, orašastim plodovima i namirnicama od celog zrna.

  Vitamin C

  Studije su pokazale da konzumiranje vitamina C pomaže telu da se oslobodi oksidativnih masnih naslaga. Uz to, ovaj vitamin je pobezan s regulacijom hormona stresa. Namirnice bogate vitaminom C su jagode, kivi, brokoli, spanać, citrusno voće i dinje.

  1989_s/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

  Latest Posts

  Popularno

  Prijavite se

  Ne propustite najnovije objave na L&Z portalu